במצב בו ילד מקלל ומרביץ או חווה התפרצויות זעם, התגובה של ההורים צריכה להיות שקולה ומווסתת. כאשר המטרה היא לעזור לו לווסת את רגשותיו ולהתמודד עמם בצורה בריאה יותר. זה אמנם מאתגר, אבל זו הדרך הטובה ביותר לפעול במצב בו ילד מקלל.
לחצו להאזנה למאמר
למרות שהורים רבים חושבים שכאשר הילד שלהם מקלל, מדובר בבעיות התנהגות חמורות. חשוב לדעת שזוהי דווקא תופעה מאוד שכיחה ונורמאלית. מכיוון שלעיתים היא מעוררת אמוציות עוצמתיות אצל ההורים, חשוב לקבל כלים איך להתמודד איתה. הנה כמה טיפים שיכולים לסייע בכך:
הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא להבין את ההקשר שבו הילד מקלל. כדי להבין את הסיטואציה ולהגיב באופן מותאם למצב. לדוגמא, יש הבדל גדול, אם הילד חוזר על מילה ששמע בגן או בבית הספר, או אם הקללה נאמרה במהלך התפרצות זעם או ברגע של כעס. באופן טבעי, כאשר מדובר בילד קטן שחוזר על מילה בלי להבין את משמעותה, התגובה תהיה שונה מאשר מצב בו ילד בן 10 מקלל את ההורים מתוך כעס ותסכול.
כאשר ילד מקלל את אמא שלו, חשוב לזכור שזהו לאו דווקא ביטוי הפגנה של חוסר כבוד כלפי ההורה. לעיתים קרובות זהו ביטוי לקושי רגשי שהוא לא יודע כיצד להתמודד איתו. מצב בו ילד צעיר או מתבגר מקלל את הוריו, לרוב נובע מכך שהוא אינו מצליח לווסת את רגשותיו. לכן זה למעשה אות לכך שהוא זקוק לעזרה בוויסות רגשי ונמצא במצוקה, ולא שהוא באמת מתכוון לפגוע בהוריו. תגובה אמפתית ולא פוגענית מצד ההורים לצד הצבת גבול ברור באסרטיביות ונחישות אך לא באגרסיביות או מתוך הרחקה של הילד ופגיעה בקשר, עשויה לעזור לילד להרגיש שהוא לא נדחה על ידם והם כאן עבורו גם ברגעי קושי.
מה שהורים רבים מגדירים כ"בעיות התנהגות אצל ילדים" הוא פעמים רבות פשוט קושי בהצבת הגבולות. מוזמנים לקרוא כאן בהרחבה על הצבת גבולות. כשאנחנו מציבים את גבול הקשור לקללות של הילד, חשוב לעשות זאת באופן ברור ונחוש, אך מתוך אמפתיה, באסרטיביות אך לא באגרסיביות. אנחנו רוצים להעביר לילד את המסר שכל רגש שלו הוא לגיטימי ומותר להרגיש הכל. לצד זאת, לא כל התנהגות שלו מתקבלת. לדוגמא: "אני רואה שאתה כועס, אבל אנחנו לא מדברים ככה אחד לשני". ננסה להישאר בעצמנו רגועים ומווסתים, כי כשאנחנו יוצאים משליטה, הילד שלנו בטוח לא יצליח לחזור לוויסות. הצבת הגבול צריכה להיות באופן כזה שאני והילד שלי ביחד באותו הצד, מול הגבול. הגבול לא חוצץ / מפריד בינינו. אם התגובה שלנו כהורים תהיה של הרחקה או דחייה, אנחנו נקבל את התוצאה ההפוכה – ילד שעוד יותר לא מקשיב לנו, מתרחק ומורד. תזכרו, המפתח להצבת הגבול הוא היחסים הבריאים והטובים בין ההורה לילד.
פעמים רבות, ילדים מקללים כאשר חסרים להם כלים מילוליים לביטוי רגשות. פיתוח ערוץ תקשורת אמיתי כנה ולא ביקורתי בין ההורה לילד הוא המפתח העיקרי ללמד את הילד כיצד לבטא את עצמו. דווקא בזמנים שהילד רגוע ומווסת, נשקיע בללמד אותו מיומנויות תקשורת ולמידת דרכים חיוביות להתמודדות עם רגשות עוצמתיים כמו כעס ותסכול. נקיים יחד איתו מחשבה על מה יכול לעזור לו כשקשה לו והוא סוער, וננהל איתו שיח פתוח, ללא שיפוטיות, על איך אפשר להביע כעס בצורה מקובלת. לקחת פסק זמן להתרעננות ולהירגע או להשתמש בשיח פתוח וכנה ובמילים כדי להביע את הרגשות שלי ואת מה שמפריע לי.
ככל שהורים ישקיעו בטיפוח של מערכת יחסים משמעותית בינם לבין הילדים, ובבניית ערוץ תקשורת כנה ולא שיפוטי, כך הם ירגישו שהם יכולים לבטא את הרגשות והמחשבות שלהם, להרגיש מובנים ונתמכים. ככל שהם יפנימו את העובדה שאנחנו כאן בשבילם, תמיד לטובתם, שהקשר שלנו הוא מעל הכל ולא מותנה בכלום, כך יופיעו פחות אתגרים ומאבקי כוח בינינו לבינם, כי הם יהיו מחויבים לנו הרבה יותר. כדי לקבל כלים לבנייה של מערכת יחסים כזו עם הילדים, מומלץ להיעזר במדריכת הורים שמעניקה ליווי פרטני או להירשם לסדנה קבוצתית העוסקת בנושא באופן מעשי.
שלב | פעולה |
---|---|
1 | שמירה על קור רוח |
2 | הבנת ההקשר |
3 | להבין מה עומד מאחורי המילים של הילד |
4 | הצבת גבולות ברורים |
5 | הבעת אמפתיה |
6 | בזמן רגוע (לא כשהילד נסער) – נשוחח על כלים שיעזרו לו בפעם הבאה לבטא את רגשותיו |
התמודדות עם ילד שמקלל דורשת הבנה מעמיקה של הגורמים לכך וטיפול בבעיה השורשית ולא רק בסימפטום הנראה לעין. יש להציב גבולות ברורים ולספק כלים לוויסות רגשי. למרות הקושי הטבעי שזה מעורר, הדרך הנכונה היא לא לשפוט או להרחיק, אלא לעזור לו להבין את רגשותיו ולבטא אותם בדרכים מקובלות יותר. כך ניתן לבנות מערכת יחסים עם הילד המבוססת על אמון ואהבה, ולהקנות לו כלים להתמודדות עם כעס ותסכול בעתיד. כדי לקבל את הכלים לעשות זאת ולהתאים אותם לצרכים האישיים והמשפחתיים שלכם, אני מציעה ליווי פרטני וסיוע בהתמודדות מאוזנת, בונה ומצמיחה.
אני מזמינה אתכם ליצור איתי קשר ולתאם שיחת היכרות וייעוץ ראשונה בזום, ללא עלות. צלצלו 054-7586892