למה ללכת להדרכת הורים?

אף אחד לא מלמד אותנו איך להיות הורים בבית ספר, והילדים לא נולדים עם הוראות הפעלה 😊

אין דבר יותר מרגש יותר

מלהיות הורים

נולד לנו תינוק מתוק, אנחנו מרגישים פרץ אהבה מטורף, ומבטיחים לעצמנו שאין דבר בעולם שלא נעשה בשביל הילד שלנו, נקטוף לו אפילו את הירח אם הוא רק יבקש. לאט לאט אנחנו לומדים את הילד שלנו וככל שהוא גדל, מתקשר איתנו, מביע אהבה ומחייך אלינו את החיוך הממיס שלו, הלב שלנו גדל בהתאמה.

הזמן עובר והוא גדל ומתפתח, והנה פתאום יש לו רצונות משל עצמו. הוא רוצה להיות עצמאי, ולפעמים זה מוביל לחיכוכים שהופכים למאבקי כוח, חוסר שיתוף פעולה, טנטרומים, ואין לנו מושג איך לצאת מהלופ הזה, איך להציב גבולות ולהתנהל בסיטואציה הזאת.

מהי הדרכת הורים?

הורות היא מסע מורכב ומרגש, המלא באתגרים והזדמנויות. הדרכת הורים היא בעצם ארגז כלים שבא לעזור לנו ללמוד כיצד להתנהל יותר נכון בהורות שלנו. בייעוץ להורים, עובדים על בניית קשר משמעותי ועמוק עם הילדים, על שיפור התקשורת בבית, ולומדים איך לראות את הילד בפרספקטיבה שונה.

כמו כן, בהדרכה הורית נבין איך המוח של הילד שלנו עובד בהתאם לשלב ההתפתחותי בו הוא נמצא. תקבלו כלים פרקטיים ומעשיים לאווירה חיובית ורגועה בבית, לשיתוף פעולה של הילדים, לצמצום מאבקי הכוח, לחינוך מתוך אהבה ולא מתוך פחד.

איך לבחור מדריכת הורים?

בהיותי מדריכת הורים, אני נדרשת מדי יום להסביר בקצרה מה המהות של חינוך ילדים, מה הכי הכי חשוב. אני אסכם זאת בשלוש מילים: יחסים לפני הכל.

אני מאמינה בכל ליבי וגם נוכחת לגלות זאת בעבודה יום יומית עם משפחות, שכאשר משקיעים בבניית קשר עמוק, משמעותי, שמבוסס על אמון ואהבה, כל שאר החלקים בפאזל פשוט מתחברים. היחסים שלנו עם הילדים שלנו הם היסודות של הבניין, שאם נשקיע בהם שיהיו חזקים ויציבים, נוכל בקלות יתרה לבנות בניין איתן ולא רעוע שמתערער מהרוח כמו עלה נידף.  

קשרים במשפחה

הקשר החזק והמשמעותי ביניכם לבין הילדים שלכם, הוא הבסיס האיתן לחינוך שלכם, והוא יוביל לכל השאר. ברגע שתהיו מוכוונים לחיבור עם הילד, לקשר משמעותי, להקשבה ונתינה. (במקום להיות בתודעה של "לחפש את הילד על כל דבר קטן", "איך להגביל אותו", "לא לצאת פרייאר / קטן / חלש למול הילד", "להיות שוטר בבית"). משימת חינוך הילדים, שיתוף הפעולה, הצבת גבולות, יבואו הרבה יותר בקלות.

אני רוצה לתת לכם דוגמה קטנה להמחשה שאינה קשורה ישירות לעולם של הדרכות הורים:

זוכרים את המפקד שהיה לכם בצבא? ככל הנראה ראיתם אותו באחת משתי הצורות הבאות:

  1. המפקד "הרע, המעצבן" – זה שלא באמת בא לכם להקשיב לו, אתם מצייתים למה שהוא פוקד עליכם רק כי בדרך כלל אין לכם ממש ברירה. אתם לא רוצים שיענישו אתכם. הכוח היחיד שיש לו עליכם זה כוח הסמכות. אם הייתה לכם זכות בחירה, אין מצב שהייתם עושים דבר ממה שהוא מבקש. כשהוא באפטר בתל אביב אתם "חוגגים" ומשחקים במחשב במקום לעשות את המשימות שלכם. לא תעשו בשבילו אפילו מילימטר יותר ממה שנדרש מכם. אתם רק מחכים לרגע שתשתחררו מהצבא ותיפטרו מהעול והמועקה שיש לכם משום שאתם צריכים לציית לו.
  2. המפקד "הטוב, המדהים" – המפקד הזה שדואג לכם כאילו הוא אבא שני שלכם. הוא תמיד מתעניין בשלומכם, מכיר את כל המשפחה והחברים שלכם. אתם מרגישים בנוח לפנות אליו כשאתם בצרה, הוא תמיד יהיה שם לצידכם, יושיט יד לעזרה, יהווה אוזן קשבת, אתם יודעים שבאמת אכפת לו, ושאם תבקשו ממנו משהו, הוא יהפוך את העולם בשבילכם, כי באמת אפשר לסמוך עליו.

וכמו שהוא מחויב לכם, גם אתם מרגישים מחויבים לו. אם נפלה עליו משימה והוא צריך להישאר עד מאוחר במשרד, אתם בחיים לא תשאירו אותו לבד. גם אם הוא "יפיל" עליכם משימה שלא מעניינת אתכם או שאין לכם כוח לבצע, אתם עדיין תעשו אותה באהבה ומכל הלב. ואפילו לא תתבאסו מזה. אתם תעשו בשבילו ותלכו אחריו "בעיניים עצומות" כי יש לכם תחושת מחויבות אליו, כבן אדם. כי הקשר שלכם יותר חשוב מאוד משימה קטנה שלא בא לכם לבצע.

הקשר שלכם איתו הוא הבסיס ליחסים, הוא מניע אתכם להקשיב לו, לכבד אותו, לעשות בשבילו, לסמוך עליו שהוא מקבל את ההחלטות הנכונות גם אם אתם לא לגמרי מסכימים או לא רואים את התמונה השלמה.

שינוי בבית אפשרי! זה תלוי בכם

האם אתם מוכנים לעשות סוויץ' בראש? לעשות מעבר מלהיות המפקד "הרע" ולהפוך להיות המפקד "הטוב"? לבנות עם הילדים שלכם קשר שמבוסס על אמון ועל אהבה? לשים את היחסים שלכם לפני הכל, ולהניע אותם לפעולה מתוך הקשר שלכם, ולא מתוך פחד, וסמכות? ללמוד כיצד הצבת גבולות לא חייבת להיות מתישה ומלווה במאבקי כוח? שאפשר להציב גבולות גם מתוך אהבה?

בגדול, זה כל הסיפור על רגל אחת 😊

אולי הילד צריך טיפול רגשי?

אם הילד לא יודע איך להתנהג למה שההורה ילך להדרכה הורית, אולי בכלל הבעיה אצל הילד, וצריך לשלוח אותו לטיפול?

לפני שאני עונה על השאלה החשובה הזאת בהקשר ייעוץ להורים, אני רוצה להתחיל במטאפורה:

אם שתלתי פרח, אבל במקום לפרוח, הוא נובל. האם יהיה הגיוני מצידי לכעוס עליו? להיות אסרטיבית ולדרוש ממנו לפרוח מיד? מי בעצם אשם בעובדה שהוא לא פורח? האם הפרח צריך להשתנות? או שאולי התנאים שהוא מקבל צריכים להשתנות?

אם אני אשנה את הסביבה והתנאים שהוא מקבל, אתאים לו את כמו המים הנכונה, אור השמש, אשתול אותו באדמה הנכונה והמדויקת בשבילו, לאט לאט, אני אתחיל לראות שינוי, הוא יתחיל לגדול, לפרוח, להתפתח.

כך בדיוק גם הילדים שלנו. ברגע שנשנה את הסביבה שלהם (כלומר, נשנה בעצם את התגובות שלנו אליהם, היחס שלנו אליהם, נשנה את האווירה בבית, נשים את היחסים שלנו איתם לפני הכל), נתחיל לראות שינוי. הם יתחילו לפרוח.

כמובן, חשוב להדגיש שאינני מזלזלת בטיפולים מכל סוג שהוא, בחשיבות שלהם ובתרומה שלהם לילדים רבים. ישנם מקרים רבים שזה המענה המתאים והמדויק ביותר בשביל הילד. אבל פעמים רבות, ברגע שנדייק את עצמנו, נעשה שינוי בהורות שלנו, נלך לקבל כלים משמעותיים ופרקטיים שיובילו לשינוי משמעותי בבית, ניתן בכך לילד את התנאים האידיאלים לפרוח.

הדרכות הורים

ייעוץ הורים פרטני

בהדרכת הורים, ההורים ילמדו טכניקות וכלים להתמודדות עם האתגרים האישיים שלהם בגידול הילדים. נמפה מהן הנקודות שהכי מפריעות להורים, ונזהה מה הם הצרכים של הילד שלא מקבלים מענה מדויק. נבנה סדרי עדיפויות – מה הכי דחוף וחשוב, ונעבור יחד תהליך משמעותי ומעמיק, בו נלמד כיצד לנהל את הדינמיקה המשפחתית שלנו באופן שישים את הקשר בין ההורה לילד במרכז, לזהות את הצרכים של הילדים ולפתח מיומנויות יעילות לשיתוף פעולה. יחד, נבין מה היא הדרך הכי נכונה ומדויקת למשפחה שלכם.

סדנאות הורים והנחיית קבוצות הורים

סדנאות להורים הם כלי מצוין ויש להם יתרונות רבים, שלפעמים אף עולים על הדרכה הורית פרטנית עם מדריכת הורים.

העשרת הידע

הצטרפות לקבוצות הורים היא דרך נהדרת ללמוד ולהתפתח. בקבוצות אלו, הורים לילדים חולקים חוויות, מצבים מאתגרים, ופתרונות. סדנאות להורים מציעות מגוון תכנים שיכולים לשדרג את סל הכלים ההורי שלכם. יכול להיות שכרגע אין לכם בעיה ספציפית הקשורה לחינוך הילדים שלכם, אבל אתם מעוניינים להרחיב את הידע שלכם, את סל הכלים שלכם, כדי ללמוד איך לפעול ולהתנהל נכון בבית. במקרה כזה סדנת הורים יכולה להתאים לכם באופן מדויק.

מיקוד בבעיה ספציפית שלא דורשת תהליך

במידה וישנו נושא ספציפי אותו אתם מעוניינים ללמוד ולקבל כלים להתמודדות בבית, ייתכן שסדנת הורים בנושא תיתן לכם מענה רחב ומעמיק. בסדנה, אותה מעבירה מדריכת הורים המוסמכת לכך, תקבלו ידע תיאורטי נרחב בנושא וכן כלים פרקטיים ומעשיים שניתן ליישם בבית הפרטי שלכם. השיתוף של ההורים בסדנה יתרום אף הוא לתהליך הלמידה וההבנה שלכם בנושא.

הכוח של הקבוצה – קבוצות הורים

מציעות מרחב לשיתוף פעולה. בקבוצות אלו, הורים יכולים לדון על חוויותיהם, לחלוק טיפים וללמוד זה מזה. בהרבה מקרים, הדרכת הורים המתקיימת בקבוצה יכולה להיות יותר אפקטיבית מאשר הנחיית הורים פרטנית, כי יש בה פן של שיתוף ותמיכה חברתית.

מזמינה אתכם להתחיל ביחד איתי תהליך מיטיב בו נשים במרכז את מערכת היחסים עם הילדים שלכם. בתהליך תקבלו כלים שונים להתמודדות עם אתגרי היום יום, לשיפור האווירה בבית ולבעיות ספציפיות איתן אתם מתמודדים במערכות היחסים עם הילדים שלכם כמשפחה.

ביחד, נמפה את האתגרים מולם אתם עומדים ונמצא ביחד את הפתרונות הכי נכונים והכי מדויקים למשפחה שלכם. ביחד נצליח לעבור את המסע המאתגר והמרגש של ההורות!

שלכם,

קורל