הסתגלות לגן – איך להפוך את הפרידות לנעימות?

המעבר למסגרת חינוכית חדשה, כמו גן או מעון, הוא שלב מרגש אך לעיתים מאתגר עבור ילדים והורים. הסתגלות לגן, במיוחד כאשר מדובר בימי הסתגלות מעון או בהסתגלות לגן בפעם הראשונה, דורשת הכנה מוקדמת, סבלנות ורגישות. עבור הילד, מדובר בשינוי משמעותי בעולם המוכר לו, ועבור ההורה – בתהליך הדורש אמפתיה ותמיכה מתמדת. במאמר זה נסקור כיצד לעזור לילדכם לעבור את השלב הזה בקלות ובנעימות.

לחצו להאזנה לפוסט

הכנה מוקדמת: הדרך להקל על הסתגלות למעון או לגן

1. הטרמה: הכנה רגשית של הילד לסיטואציה חדשה

הכנה מראש עוזרת לילד שלנו להבין מה מצפה לו ולהרגיש ביטחון. למרות שלפעמים זה נראה לנו "מצחיק" להסביר לתינוקות ופעוטות בגילאים צעירים, גם כשמדובר בהסתגלות לגן בגיל חצי שנה, יש חשיבות רבה לשיח עם הילד, וחשוב לשתף את הילד ברצף האירועים שעומד להתרחש. הסבירו לו על סדר היום, הפעילויות והאנשים שהוא יפגוש. דיבור פשוט וברור מפחית חרדות ומחבר את הילד רגשית למסגרת.

2. חיזוק הקשר עם המסגרת

אחד הצעדים החשובים בתהליך של הסתגלות לגן הוא חיבור רגשי. אם מדובר בגן חדש, נסו "לחבר את הלב" של הילד לגן, ויותר חשוב לצוות בגן. המטרה העיקרית שלנו בהסתגלות היא "לרקום" קשר משמעותי בין הילד לגננת בגן. פחות נתעסק בפעילויות המגניבות, הצעצועים היצירות או החצר – נתמקד יותר ב"לשדך להם" ו"לחבר את הלב שלהם" לאחת מנשות הצוות בגן שנראית לנו המתאימה ביותר לכך.  

ברמה הפרקטית, תוכלו לספר על תכונות משותפות בין הילד לגננת והסייעת, כמו: "לגננת יש עיניים חומות בדיוק כמו שלך!" אם זה מעון מוכר, הזכירו חוויות חיוביות מהעבר כדי ליצור ציפייה נעימה. אפשר להראות לילד תמונות או סרטונים מהגן משנה שעברה, או אם מדובר בגן חדש – לבקש מהגננת לשלוח סרטון קצר / תמונה / הקלטה – משהו שיעזור לחבר ולחמם את הלב.

הסתגלות לגן פרידה בבוקר

פעם בשבוע – השאלות שלכם בנושא חינוך ילדים נפגשות עם התשובות של קורל ימטוביץ.
היכנסו עכשיו לקבוצת הווצאפ של יחסים לפני הכל ותוכלו גם אתם ללמוד מתשובות שהורים אחרים מקבלים ממדריכת הורים מוסמכת.

3. קשר = אהבה = נתינה

כשאנחנו נותנים למישהו אחר, אנחנו באופן אוטומטי מתקרבים אליו ואוהבים אותו יותר (אם תחשבו על זה, הדבר שאנחנו הכי אוהבים בעולם זה הילדים שלנו – אלו שבתחילת החיים שלהם, אנחנו נותנים להם בלי סוף, באופן "חד צדדי"…).

אפשר להכין ציור או עוגה לגננת בתחילת שנה, להביא באחד הימים הראשונים משהו קטן לכל הילדים למפגש בוקר, או כל דבר אחר שנראה לכם מתאים אליכם.

תזכרו, מעשה של נתינה הוא מקרב. כך הקשר עם הגן יתחיל מנקודת פתיחה הרבה יותר טובה.

4. שימוש בחפצים מוכרים מהבית 

במיוחד כאשר מדובר בהסתגלות למעון, חפצים מוכרים מהבית יכולים לעזור לילד להרגיש בנוח. חפץ מעבר כמו שמיכה או בובה אהובה עשוי להקל על ההתחלה ולתת לילד תחושה מוכרת של בית.

שימוש בחפצים מוכרים מהבית

5. נעזור לילד "להחזיק את הקשר" איתנו מרחוק

בגילאים הצעירים, דברים פיזיים יכולים ממש לעזור לילד "להחזיק" את הקשר ביניכם עד שתתראו שוב.  זה יכול להיות חולצה תואמת, צמיד, או משהו קטן שאתם נותנים לו לשמור לכם בכיס במהלך היום בגן. הפריטים התואמים מבליטים את הדמיון ביניכם וזה עוזר לתחושת השייכות של הילד והקרבה ביניכם.

פרידות בבוקר: איך להקל על הילד ועליכם?

1. זמן פרידה רגוע

כשמדובר בקשיי הסתגלות לגן, חשוב להימנע ממצבי לחץ בבוקר. תכננו את היום כך שתוכלו להגיע מוקדם לגן ולהקדיש זמן לפרידה רגועה. כשהגננת פנויה ויש פחות ילדים מסביב, הילד יוכל לקבל יותר תשומת לב ותמיכה.

2. נבין אותם 

במהלך ימי הסתגלות מעון או בתקופה הראשונה בגן, הילד עלול לבכות ולהתנגד לפרידה. אם הילד מתקשה בפרידות או מביע געגועים, אל תבטלו את רגשותיו ("זה לא כזה נורא" או "אתה כבר ילד גדול"). וגם אל תנסו לשכנע אותו שיהיה לו כיף בגן (אולי לא יהיה לו כיף היום?). 

במקום זאת ,תהיו אמפתיים, ותתנו תוקף לרגשות שלו: "זה באמת לא קל להיפרד בבוקר. אני כאן להקשיב, גם אם קשה לך היום. זה בסדר להרגיש ככה."

אמא נפרדת מהילד שלה בבוקר

3. טקס פרידה אישי שלכם 

יצירת טקס פרידה מיוחד שלכם – כמו נשיקה מיוחדת, חיבוק ארוך, או לבישת פריטים תואמים (כמו צמיד או חולצה) – יכולה לחזק את תחושת הביטחון של הילד. שגרה כזו מעניקה לילד חיבור ועוגן רגשי, גם כשהוא רחוק מכם.

4. נתמקד בחיבור כשיגיע כשנתראה שוב

בתהליך של הסתגלות לגן בפעם הראשונה, אבל גם לסתם ילדים שקצת קשה להם להיפרד בבוקר, אני ממליצה במיוחד להתמקד ו"לפנטז" ביחד איתם מה תעשו כשתתראו שוב. תכננו בהתרגשות יחד את התוכניות שלכם, שיהיה משהו לחכות ולצפות לו. למשל: "אני אבוא לאסוף אותך אחרי ארוחת הצהריים, נעשה יחד טיול בפארק ואז נלך הביתה להכין יחד ארוחת ערב". 

קשיי הסתגלות לגן: איך להתמודד עם התנהגויות מאתגרות?

הבנת מקור הקושי

כשילד מתקשה להסתגל, במיוחד במסגרת של הסתגלות למעון או לגן עירייה, חשוב להתבונן במה שקורה מתחת לפני השטח ולנסות להבין מה הסיבה לכך. האם מדובר בדפוס התנהגות חדש? האם חל שינוי בבית או בסביבה? איך הקשר שלו עם הצוות בגן? האם הוא מצליח לראות בהן דמויות משמעותיות שיכולות לנחם אותו כשקשה לו?

חיזוק הקשר עם הצוות

ילדים שמרגישים קשר רגשי משמעותי  עם הצוות הגן, יהיה להם יותר קל להסתגל ולהתנחם בהם גם ברגעי הקושי של הפרידה מההורים. נסו לחזק את הקשר באמצעות הגעה מוקדמת לגן (בדרך כלל זה זמן רגוע יותר שאפשר להיפרד בו בנחת וליצור קשרים עם הצוות משום שיש פחות ילדים), הכנת ציור לגננת או אפילו מתנה קטנה. כשהילד ירגיש קרוב לדמויות המטפלות בו, הוא יוכל להתמסר בקלות רבה יותר למסגרת.

חיזוק הקשר בין הילד לגננת

הסתגלות לגן: תהליך הדרגתי לגיל הרך

במיוחד כאשר מדובר בהסתגלות לגן בגיל חצי שנה, אבל כמובן גם בגילאים בוגרים יותר, חשוב מאוד! לאפשר לילד להתרגל למסגרת בהדרגה. 

תזכרו, זה מקום חדש בשבילו, וזה לא מובן מאליו שברגע אחד הוא יתרגל ויסמוך על נשים זרות שפגש לראשונה. תמצאו את הדרך לשיח משותף עם הגננת, לראות איך אפשר לעשות זאת בשיתוף פעולה איתה. התחילו בזמנים קצרים והאריכו אותם לאט-לאט, כאשר אתם קשובים לילד ונותנים לו חוויה של ביטחון. תהליך זה קריטי ועוזר להקל על ההסתגלות ומעניק לילד חוויה ראשונית חיובית. 

לסיכום: גישה חיובית וסבלנית להסתגלות לגן

הסתגלות לגן או למעון, במיוחד בפעם הראשונה, דורשת הכנה, סבלנות וחיזוק הקשר הרגשי. עם גישה אמפתית, חיזוק תחושת השייכות והכנה מוקדמת, תוכלו להפוך את המעבר לחוויה חיובית ומעצימה עבור ילדכם ועבורכם. גישה זו לא רק תקל על התקופה הראשונה בגן, אלא גם תספק לילד כלים להתמודד עם שינויים בעתיד.

רוצים ללמוד על כלים שמותאמים במיוחד לילד שלכם במסגרת שלו? אשמח להעניק לכם ליווי אישי מעמיק, על מנת לתת לילדכם את הנחיתה הכי רכה ונכונה עבורו.. לשיחת ייעוץ ראשונה בזום ללא עלות, ניתן לתאם בטלפון 0547586892

שיהיה בהצלחה ובקלות!

קורל

קורל ימטוביץ - יחסים לפני הכל

 
חזרה לנושא מתוך הפוסט
כלי נגישות